Bachl

Hogyan készül a Bachl PIR?

A poliuretán rövidítése. A PIR két alap összetevője a poliol és az izocianát – maga a poliuretán alacsony hőmérsékleten, katalizátor és melléktermék nélkül, a habosításhoz használt pentán gáz hatására jön létre. A poliuretán több mint 90 %-ban zártcellás szerkezetű, melynek belsejében található a pentán. A két alapanyag elegye kb. az 50 szeresére dagad, majd megszilárdul. Azóta a számos fejlesztésnek köszönhetően mindennapi életünk valamennyi területén körülvesz minket. Bár a poliuretán egy olyan termék, amelyet a legtöbben nem ismernek behatóan, mert rendszerint más anyagokból készült burkolatok vagy felületek mögött rejtőzik, nehéz volna nélküle elképzelni az életünket.

Miért a Poliuretán a legjobb hőszigetelő anyag?

A cellák belsejébe zárt pentán kiváló hőszigetelési értékének köszönhetően a poliuretán a nyugvó levegővel megegyező hővezetési tényezővel rendelkezik
(λ = 0,022 W/mK).

A Poliuretán, azaz PIR kiváló hőszigetelő képességű anyag, de emellett is számos egyéb kedvező tulajdonsággal bír:

  • Magas mechanikai szilárdsága (100 kPa nyomószilárdság) révén a nagy igénybevételnek kitett területeken is alkalmazható (pl. terhelhető födémek, szarufák fölötti szigetelés)
  • 28 napos vízbemerítés utáni nedvességfelvétele mindössze 1,3 tf% (ez is a vágott éleken jelentkezik, köszönhetően a 90 %-ban zártcellás szerkezetnek).
  • Amennyiben szakszerűen kerül beépítésre, ellenálló a penészesedéssel, gombásodással, rágcsálókkal szemben, valamint a gyenge savaknak, lúgoknak is ellenáll.
  • Biológiailag, fiziológiailag semleges, nem okoz allergiás panaszokat, bőr és nyálkahártya irritációt.
  • A Bachl PIR család termékei -30 és +90 °C fok közötti hőmérsékleten tartósan alkalmazhatóak, de rövid ideig akár a +250 fokos hőmérsékleten is.
  • Időálló és alaktartó, akár évtizedeken át megtartja méretét és műszaki jellemzőit.
  • Kasírozással, kombinálhatóságával bizonyos tulajdonságai tovább fokozhatók, így akár speciális területeken is alkalmazható.
  • Alacsony testsűrűségű (1 m3 kb. 33-34 kg), így könnyen mozgatható és beépíthető.

Nézze meg további szigetelőanyag fajtáinkat itt.