POLIKARBONÁT

 • Tömör

 • Üregkamrás

 • Alumínium és műanyag profilok

LEXAN THERMOCLEAR polikarbonát termékcsalád

A Thermoclear Plus lemezek a Lexan Thermoclear termékcsaládba tartozó, Lexan gyantából extrudált, kiemelkedő minőségű, többfalú polikarbonát lemezek.

Előnyei:

 • 2-, 3-, 5- és 6-falú, vagy X-struktúrás felépítés

 • Kétoldali UV-védelemmel

 • Kitűnő időjárás-állóság

 • Kiemelkedő ütésállóság

 • Magas fényáteresztő képesség

 • Alacsony önsúly, könnyű beépíthetőség

 • Kiváló hőszigetelési tulajdonságok

Alkalmazási területei:

A kétoldali UV-sugárzás elleni védelemmel ellátott LEXAN THERMOCLEAR PLUS lemezek kültéren alkalmazhatók, ipari, sport- és mezőgazdasági épületek, tetők, télikertek, növényházak, íves elemek homlokzati formájában.

DRIPGARD lemezek olyan bevonattal rendelkeznek, mely a belső oldalon keletkező kondenzvíz lefolyását elősegíti és egész évben kiváló fényáteresztő képességet biztosít. A víz lecsöpögésének veszélye így minimálisra csökken. Ezeket a polikarbonát lemezeket elsősorban növényházakhoz, uszodákhoz és növénykertekhez ajánljuk.

SOLAR CONTROL IR lemezek egy speciális adalékot tartalmaznak, mely által csökken az ún. üvegházhatás. Ezáltal korlátozódik az infravörös sugarak átbocsátása és egyúttal a belső tér felmelegedése.

EASY CLEAN lemezek külső oldali bevonata megakadályozza a szennyeződések megtelepedését, hosszú ideig biztosítva a tető öntisztulását.

VENETIAN lemezek belső oldali árnyékoló sávjai magasabb komfortérzetet biztosítanak a nyári időszakban és nagyban csökkentik a belső tér felmelegedését.

„Hammered glass look” lemezek a „normál” PLUS lemezek tulajdonságai mellett dekoratív felületképzéssel rendelkeznek így kitűnően alkalmasak belső térelválasztóknak, úszómedence fedésére.

Ajánlott lemezvastagságok:

– 4-6 mm belső burkolatok esetére,
– 8 és 10 mm homlokzati elemek, SÉD tetők, bevilágítók, válaszfalak esetére, Polikarbonát alkalmazása
– 16 és 25 mm télikert tetőzet, homlokzati elemekhez.

Felhasználási lehetőségek:

 • különböző terek nagy biztonságú, fényáteresztő lefedésére,

 • oldalsó bevilágítók készítésére.

– példák:

 • télikertek,

 • melegházak,

 • autóbeállók,

 • teraszok,

 • pergolák.

– útmutató:

 1. Válassza ki a megfelelő vastagságú és színű polikarbonát lemezt! Tetőként történő alkalmazásra a 10 mm-es lemez javasolt az esetleges jégkár elkerülése érdekében. Figyelem! A 4 mm-es üregkamrás lemez nem UV-védett, kültéri felhasználásra nem alkalmas! – A szín kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy a bronzszínű lemezek a napsugárzás tompításával növelik a komfortérzetet. Az opál lemezek a ki- és belátást akadályozzák, míg a fényáteresztés számottevően nem csökken. A víztiszta polikarbonát lemezek pedig éppen a kilátás lehetőségét hagyják meg, illetve korlátozzák csak minimálisan a bordák miatt.

 2. Válassza ki a beépítési módszert!

 • Az üregkamrás lemezeket beépítheti a Vario profilokkal, ezekből 2 és 3 méteresek elérhetők, létezik soroló, és oldallezáró változatuk. Mindig hagyjon helyet a lemezek hőtágulásához a lemezszél és a profil középső része között!

 • Az olcsóbb, ám kevésbé megbízható megoldás a polikarbonát H-profilok használata a lemezek sorolására, ekkor a rögzítést az alsó szerkezethez a leszorító kupakkal kell megoldani. Ügyeljen rá, hogy a furat, amin keresztül a leszorítót rögzíti, a szükségesnek kb. kétszerese legyen a lemezek hőtágulásának biztosítása miatt!

 1. Beépítés előtt tisztítsa meg a kamrákat az esetlegesen bejutott szennyeződésektől, portól, víztől, stb., ellenkező esetben a cellákban a későbbiekben gombásodás, algásodás kezdődhet. A tisztításra sűrített levegőt ajánlunk.

 2. A megtisztított, száraz cellákat párazáró ragasztószalaggal kell lezárni, megakadályozva ezzel a későbbi elszennyeződést.

 3. A lezárt cellavégeket mechanikusan is szükséges lezárni, védelmükre polikarbonát vagy alumínium U-profilokat kínálunk.

 4. Az alsó tartószerkezet kétféle módon készülhet: csak hosszanti (falra merőleges, üregkamrákkal párhuzamos) tartókkal, illetve plusz kereszttartókkal.

Az alábbi táblázatok segítséget nyújtanak a tartók tengelytávolságainak meghatározásához:

Minimális hosszanti tartó tengelytávolságok üregkamrás lemeztető készítéséhez (800 N/m2 terhelést feltételezve) Lemezvastagság [mm] / Hosszanti tartók tengelytávolsága [mm] : 6/530 , 8/610 , 10/670

Minimális kereszttartó tengelytávolság üregkamrás polikarbonát lemeztető készítéséhez (a hosszanti tartók tengelytávolsága nem korlátozott, a feltételezett terhelés 800 N/m2) Lemezvastagság [mm] / Kereszttartók tengelytávolsága [mm] : 6/630 , 8/760 , 10/910

Az első megoldásnál a sorolást Vario profillal kell megoldani, a második megoldásnál lehetséges a polikarbonát H-profilok használata is. Ekkor a rögzítést a leszorító kupakokkal szükséges biztosítani, a tartók felső részére pedig az alátétszalagot kell felerősíteni. Kérdéseivel forduljon bizalommal szaktanácsadó kollégánkhoz!

Fényáteresztés

A víztiszta Lexan Thermoclear Plus polikarbonát lemezek kitűnő, 38-82% közötti fényáteresztési értékekkel rendelkeznek. Ugyanakkor a déli vagy meleg éghajlatú országokban inkább az opál színű lemezek használata javasolt. A Lexan Thermoclear Plus lemezek gyakorlatilag áthatolhatatlanok a 385 nanométer alatti fénysugarak számára, így a kifakulás veszélye nélkül tárolhatók érzékeny anyagok a lemezek mögött.

A napsugárzás hatásának csökkentése

Az opál lemezek használata érzékelhetően csökkenti a napsugárzás belső teret átforrósító hatását, elviselhetőbb szintre csökkenti a napfény erejét, hozzájárul ahhoz, hogy a belső térben a klíma elviselhetőbb legyen.

Napenergia továbbítás

A polikarbonát lemezre jutó napsugárzás egy része visszaverődik (R), egy része elnyelődik (A), a maradék pedig átjut (DT). Normál esetben a napsugárzás nagy része átjut, de a teljes bejutó energia (ST) az átjutó napsugárzás, és az elnyelt napsugárzás egy részének összegéből tevődik össze.

Hőszigetelés

A Lexan Thermoclear Plus lemezek többfalú konstrukciójuknak köszönhetően kiemelkedő hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek.

Égési tulajdonságok

A Lexan Thermoclear Plus lemezek a különböző európai szabványok szerint kiemelkedő égési tulajdonságokkal rendelkeznek. Bővebb információért forduljon helyi képviselőjéhez.

Hangszigetelés

Az anyagok hangszigetelési képességét nagyban befolyásolja a mérete, felépítése, stb. A DIN 52210-75 szabvány szerint a Lexan Thermoclear Plus polikarbonát lemezek maximális hangáteresztési osztály 23 dB.

Ütésállóság

A Lexan Thermoclear Plus széles hőmérséklettartományban, -40C-tól +120C-ig, még hosszú idejű kültéri használat után is kitűnő ütésállósági adatokkal rendelkezik.

Jégverés teszt

Tetőfedő anyagként a Lexan Thermoclear Plus anyagok rengeteg káros időjárási hatásnak vannak kitéve, mint a viharok, jégeső, hóesés és jégképződés. A termék még ilyen körülmények között is szinte törhetetlen, még a hirtelen hőmérséklet-változásokat is törés vagy repedésképződés nélkül kibírja. Hozzá kell tenni, hogy míg az üveg vagy akril anyagok az ilyen terhelésre törnek, a Lexan Thermoclear Plus anyag felületén horpadások keletkeznek.

Teljes körű fal- és tetőburkoláshoz keres nagy teherbírású, kiváló hőszigetelő alapanyagot? Acél vagy vasbeton vázszerkezetű épületek oldalfalainak és tetőinek beépítéséhez szerezzen be cégünktől PIR-habos vagy kőzetgyapotos szendvicspaneleket!

Lemezanyagok élhajlításához, darabolásához vagy hullámosításához keres modern gépparkkal rendelkező céget? Vegye igénybe szakszerű és egyedi igényeit rugalmasan kezelő lemezmegmunkálási szolgáltatásainkat!

Árajánlatkéréssel forduljon hozzánk bizalommal!